ב"המטען" דווח בשבוע שעבר כי על פי נתוני איגוד היצרנים של אנרגיה סולארית בארצות הברית - מאז העלאת שיעור המכס על פאנלים סולאריים מסין, בשנת 2018, איבדו 62,000 אזרחים אמריקאיים את מקומות העבודה שלהם בענף ההתקנה של מערכות סולאריות.
מחירי הפאנלים הסולאריים בארצות הברית גבוה כיום בשיעור של 43-57 אחוז ממקביליהם בשאר העולם, מה שמקטין את הביקוש גם למוצר וגם להתקנה שלו. ההיסטוריה מלמדת שזה לא ייגמר טוב.
נחזור לרגע קט במכונת הזמן לשנות ה-30 של המאה הקודמת: נוכח המשבר הכלכלי המתעצם לאחר נפילת הבורסה ב-1929, הוחל בארצות הברית חוק המכסים של סמוט והאולי, שהעלה לרמה ממוצעת של כ-60% את המכסים על שורה ארוכה של מוצרי יבוא.
החוק הוביל מדינות אחרות להטיל מכסי תגמול נגדיים, ובעקבות זאת התרחשה קריסה בייבוא ובייצוא האמריקני, שירד באופן דרמטי בעשרות אחוזים, ולקריסה בסחר העולמי. באירופה, הייתה להתרסקות הייצוא השפעה חמורה במיוחד, במיוחד על אוסטריה וגרמניה, שניצבו על סף עליית משטרים פשיסטיים.
חוק המכסים של סמוט והאולי היה, אפוא, לאבן דרך חשובה בתחום מדיניות המכסים. תוצאותיו הרות האסון הובילו את ארצות הברית למאמץ מתמשך לביטולו באמצעות הסכמי סחר. אחרי המלחמה, נעשה מאמץ משמעותי לסגת ממדיניות של חומות סחר באמצעות הסכמי ברטון-וודס, הקמת ארגון הסחר הבינלאומי וכינון הסכמי גאא"ט.
במשך שנים, אימצה ארצות הברית מדיניות של מכסים נמוכים, וזאת גם כשהמדינות שסחרו עמה הטילו מכסים גבוהים יותר. מדיניות זו התבססה על רעיון כלכלי פשוט: כאשר מדינה מטילה מכסים גבוהים, היא מענישה את תושביה, הנדרשים לקנות מוצרים מקומיים במחירים גבוהים, ומפחיתה את היעילות והתחרותיות של התעשייה המקומית. אם המוצרים המוגנים במכס גם מיוצאים, נהנים תושבי המדינה שבה המכסים נמוכים יותר מסבסוד המוצרים שהם קונים, על חשבונו של משלם המסים במדינה שבה יש חומות מכס. על העיקרון הזה עמדו כלכלנים כמו אדם סמית' כבר לפני מאתיים שנים.
דונלד טראמפ שכח אותו. סין היא מעצמה בייצור פאנלים סולאריים, ובמרוץ המתרחש לנגד עינינו - אחד המוצרים הראשונים שטראמפ ביקש לפגוע בהם הוא ענף התאים הפוטו-וולטאים, שמהם בנויים הפאנלים. אלא שהטלת מכסים על הייבוא האמריקני עלולה להיות, ממש כמו בשנות השלושים, הרת אסון לייבוא, לייצוא ולסחר העולמי (וזה עוד לפני שאנחנו בכלל נוגעים בנקודה הסביבתית, שהרי אנרגיה סולארית היא תחליפית לחשמל המוסדי).
Comments